Să înfruntați fiecare atac al dușmanului cu dispreț – 26.04.2015

Să înfruntați fiecare atac al dușmanului cu dispreț

Cea mai însemnată armă asupra diavolului este Cinstita Cruce, care îl înfricoșează. Crucea să fie făcută corect. Adică cele trei degete de la mâna dreaptă să atingă fruntea, pântecele, umărul drept și la urmă umărul stâng, în forma crucii. Crucea se poate îmbina cu metaniile.

Părtășia cu Hristos, atunci când se lucrează simplu, lin, fără siluire îl face pe diavol să fugă. Satana nu pleacă prin siluire, prin constrângere. Se îndepărtează prin blândețe și rugăciune. Se risipește, când vede sufletul disprețuindu-l și întorcându-se cu iubire către Hristos. Nu poate suferi disprețul fiind un trufaș. Însă, când îl îmbrânciți, duhul rău prinde de veste și vă luptă. Nu vă îngrijiți de diavol, nici nu vă rugați să plece. Pe cât vă rugați să plece, pe atât vă împresoară. Pe diavol să-l disprețuiți. Nu-l înfruntați nemijlocit. Când lupți cu pizmă împotriva diavolului, atunci el năvălește ca un tigru, ca o pisică sălbatică. Când îi arunci un glonț, el îți aruncă o grenadă. Când îi arunci o bombă, el îți aruncă  rachetă. Nu priviți la rău. Să priviți către brațele lui Dumnezeu și să înaintați.

……..

Voi să faceți puțină străduință. Luăm un milion. Îl tăiem în o milionime de părticele; o milionime dintr-o asemenea părticică este străduința omului, adică puțină dispoziție. Mișcați-vă către Dumnezeu și într-o clipită vine dumnezeiescul har.

……..

Când vedeți duhul cel potrivnic că vine să vă înșface, voi nu vă lăsați stăpâniți de teamă, nici să-l priviți, nici să vă străduiți a-l scoate dinlăuntrul vostru. Ce faceți? Cel mai bun mijloc este disprețul. Adică deschideți-vă brațele, deschideți-vă mâinile către Hristos, precum copilașul care vede o fiară sălbatică și nu se teme, căci alături de el este tatăl lui și-i sare în brațe.

…….

Să vă dau un exemplu. Am cerut la un om să facă ceva. Acesta nu se învoia, zicând că științele spun altfel. Am început să mă indignez. Mi-am dat seama. În acea clipă m-am întors către Hristos și am apucat înaintea răului.

…….

(”Ne vorbește părintele Porfirie – Viața și cuvintele”, Editura Cartea Ortodoxă, traducere din limba greacă de Ieromonah Evloghie Munteanu)

 

Tipărit de Asociația PRO BURDUJENI – 26.04.2015Parohia Izvorul Tămăduirii Suceava

(Duminica a II-a după Paști – a mironosițelor

Ap. Fapte VI, 1-8; Ev. Marcu XV, 43-47; XVI,